Här är de tio som gör upp i Innovation Race

– Oj, så svårt det var att välja. Det här blir spännande!
Det säger Andreas Stubelius på Energimyndigheten, som tagit ut tio startups till finalen av Innovation Race under Power Circle Summit.

Innovationsracet är ett av de absolut populäraste inslagen under Power Circle Summit 9 maj på Svenska Mässan.
De tio finalisterna (som du ser längst ned) har tagits ut av Energimyndigheten. I år hade ovanligt många starka bidrag anmält sig.
– Ibland, när man ska välja ut tio, har man kanske sex klockrena. Och så plockar man in fyra till för att fylla fältet, säger Andreas Stubelius, som är portföljutvecklare på Energimyndigheten.
– Så var det inte den här gången. Det var snarare så att vi hade 15 klockrena och var tvungna att ta bort fem. Ett angenämt problem visserligen, men ändå ett mycket svårt val att göra.
Gemensamt för alla finalisterna är att de har en innovation på energiområdet.
– Men vad som framförallt kännetecknar dem är att alla har en skalbarhet. Det vill säga: de har en produkt man kan gå ut med på en global marknad.

Andreas ser en klar exportpotential, produkter som kan påverka de stora energisystemen.
– Kan vi få ut svenska innovationer som de här kan vi göra en signifikant påverkan på klimatproblemet, det är min bild.
– Enbart de 71 innovationer vi har i vår portfölj, alltså innovationer som Energimyndigheten stöttar, har potential att spara 15 gånger den mängd koldioxid som Sverige släpper ut varje år.

En succéstory är förra årets vinnare i Innovationsracet, Thomas Öström på Climeon, som utvecklat en metod att utvinna el ur spillvärme.
– Man tar alltså en restprodukt ur industrin, som helt saknar värde, och får något som plötsligt har ett högt värde, konstaterar Andreas.
I en mellanakt berättar Thomas Öström själv om allt som hänt sedan hans innovation vann för ett år sedan.
Hela Innovationsracet tar en och en halv timme. Varje startup har 200 sekunder på sig för sin pitch. Upplägget liknar Melodifestivalens, med musik och ljusspel när de tävlande introduceras och går upp på scen. Och precis som på Mello får publiken, d v s deltagarna på Power Circle Summit, rösta på bidragen, med hjälp av mentometerknappar.
De tre med flest röster får göra ett nytt framträdande framför en jury som utser ettan, tvåan och trean. Förstapriset är 100 000 kronor.
Tack vare ett nytt samarbete med InnoEnergy belönas i år inte bara segraren, utan även tvåan som får 50 000 kr och trean som får 25 000 kr.

Dessa tio startups har gått till final:
Againity–Joel Bertilsson, againity.com
Dunderon–Andreas Driving, www.dunderon.se
Flue Gas Recovery Sweden–Pernilla Knutas Lundblad, fgrs.se
Greinon Engineering AB–Tatyana Kolyaka, www.greinon.se
Insplorion–Patrik Dahlqvist, www.insplorion.com
Nodd AB–Johan Lundell, nodd.se
Ochno–Olof Ermis, www.ochno.com
Phoenix BioPower–Henrik Bage, phoenixbiopower.com
Sea Twirl–Julia Skälegård & Gabriel Strängberg, www.SeaTwirl.com
Swedish Algae Factory–Sofie Allert, www.swedishalgaefactory.com