Anders Ericsson, VD Jämtkraft: ”Kunden får betydligt större makt framöver”

Den stora förändringen är igång. Alltfler vill slippa beroendet av elnätet. Då kan nätet få en ny, viktig roll: som regulator.
– Våra vattenmagasin är de absolut bästa batterier man kan tänka sig, säger Anders Ericsson, VD på Jämtkraft, som medverkar på Power Circle Summit.

Anders EricssonÅrets Power Circle Summit går 23–24 april på Münchenbryggeriet i Stockholm. Arrangör är Svenska Mässan i samarbete med Power Circle och Energimyndigheten.

En av konferensens hetaste frågor gäller kundens nya roll – och därmed kraftbolagens nya roll – på energimarknaden.
– Kunden får betydligt större makt framöver, inte minst med tanke på den ökade digitaliseringen. Men hur kunden kommer att använda den makten vet ingen säkert idag, säger Anders Ericsson på Jämtkraft.

Han ser vattenkraften som den största möjliggöraren för att få ut mer energi från sol- och vindsystem.
– Helt enkelt på grund av att vattenkraften är reglerbar. När det inte blåser eller när solen inte skiner behöver man någonting annat.
– Det innebär att vattenkraften får en annorlunda roll i systemet än den har idag. Dess reglerförmåga blir oerhört viktig.

Jämtkraft har varit något av en banbrytare sedan man i höstas introducerade tjänsten ”Dela vattnet” till sina kunder. Den fungerar som en modern typ av byteshandel, där bytesvaran är kilowattimmar.

Tanken är enkel: den som väljer att t ex installera solceller på sitt hus får ofta ett överskott av el på sommaren. Det överskottet kan då överföras till elnätet.
– Vi tar hand om det. Sedan får du tillbaka de kilowattimmarna när du bäst behöver dem, t ex för att värma upp ditt hus vintertid, säger Anders Ericsson.
– Om du på egen hand vill lagra energin från sommar till vinter behöver du ett gigantiskt batteri. Nu slipper du det, vi hanterar det för dig.

Överskottselen från hushållen som går in i nätet innebär att motsvarande energi kan lagras i vattenmagasinen:
– På så sätt kan magasinen fungera för energilagring. Ett bättre och mer hållbart batteri kan man inte tänka sig.

Anders Ericsson ser den nya tjänsten som ett exempel på hur man kan möta de nya behov som uppstår på en föränderlig marknad.
– Samtidigt måste vi vara ödmjuka. Vi, som många andra, är lite sökande. Vi vet inte riktigt vad som kommer ske. Allt vi vet är att en stor förändring är på gång, men vi vet inte exakt vad den får för effekter.
– Vi kan se vad som händer i andra branscher. Ta t ex dagligvaruhandeln där stora butiker läggs ned i takt med att folk handlar mer och mer på nätet.

Han anar att energimarknaden kan vara på väg mot en liknande utveckling. Att framtidens kund inte vill köpa bulken av el från traditionella elbolag, utan kopplar sig loss från elnätet och skaffar en alternativ energikälla.
– Jag tror framförallt att det är elpriset, där mer än hälften utgörs av skatt, som driver på den utvecklingen, säger Anders Ericsson.

Ur klimatsynpunkt finns däremot ingen anledning, menar han, för konsumenter att sätta upp egna solpaneler och vindsnurror.
– Vi har redan idag en elproduktion i Sverige som är i princip kolodioxidfri.

Han vill också understryka att han själv är väldigt mycket för förnybar energi.
– Den energi vi på Jämtkraft säljer är 100% förnyelsebar. Det mesta kommer från vattenkraft. Men vi producerar också en hel del vindkraft. Och om våra kunder så önskar hjälper vi till att installera solceller åt dem.
– Jag tror att det viktiga för oss som elleverantör är att fokusera på rätt sak: att tillfredsställa kundernas behov, inte att sälja maximalt antal kilowattimmar.

 

 

 

Vill du veta mer?

Ring Annika Persson, affärsutvecklare Svenska Mässan, tfn 031-708 80 43.

För mer information och anmälan till konferensen: www.pcsummit.se