Elbilspooler blir allt vanligare

Vad kan du förvänta dig som boende i ett modernt flerbostadsområde?
– En elbilspool borde vara lika självklart som bredband och tvättstuga, säger Mikael Kilter, VD på Move About som presenterar sin mobilitetstjänst på Power Circle Summit.

Profilbild på Mikael KilterMove About, som faktiskt startade redan 2008, erbjuder alltså elbilspooler och även elcykelpooler. Dels stängda pooler, dels öppna. I de stängda reserveras bilarna för en viss grupp av användare. T ex boende i ett visst område eller anställda i ett företag eller kommun. Bland kunderna märks ABB, Balder, Stockholmshem, Varberg och Knivsta kommun.
– Allt fler fastighetsbolag vill komplettera sitt boendeerbjudande med en hållbar mobilitetslösning, säger Mikael Kilter.
– Den utvecklingen tror vi blir allt starkare framöver, ska man tala verkligt hållbara bostäder blir elbilspoolen en självklarhet.

Företaget erbjuder också öppna pooler, som vem som helst kan utnyttja. De finns idag på 20 orter i Sverige, från Skåne i söder till Jämtland i norr. Poolerna är ofta placerade i direkt anslutning till centralstationer, t ex i Stockholm, Göteborg och Helsingborg.
– Vår vision är att man ska ta tåg för fjärrtransporter, när man kommer fram hämtar man ut en elbil för den lokala transporten, förklarar Mikael.

Systemet är smart uppbyggt: det krävs inga förbokningar, när du vill ha en bil använder du en app i din mobiltelefon och knappar in din kod. Bokningen startas direkt, bilen låses upp och du kan köra iväg.

Nyckeln sitter i handskfacket. Ändå är risken för stöld minimal: bilen är elektroniskt död och går inte att starta innan signalen från kontrollcentralen skickas.
– Den går inte ens att tjuvkoppla, försäkrar Mikael Kilter.

Move About Power Circle SummitFördelningen av elbilarna sker på ett intelligent sätt, så att den som ska använda bilen alltid har tillräckligt med laddning.
– Det systemet är vi faktiskt ensamma i världen om, andra elbilspooler lämnar det till stor del åt slumpen.

Move About presenterar sitt erbjudande vid ett frukostseminarium på Power Circle Summit 24 april. Mikael Kilter hoppas öppna åhörarnas ögon för elbilspoolernas potential.
– Vi tror verkligen att det här är framtiden för mobiliteten. Det är inte längre hållbart att alla äger en bil, det är inte ekonomiskt heller. En pool av bilar är mycket smartare, då kan man använda dem optimalt.
– Det ser vi dagligen bevis på hos våra fastighets- och företagskunder: samma bil används ofta tre gånger om dagen, av olika förare.


Anmäl dig till konferensen och frukostseminariet här »