”Jämställdhet är en överlevnadsfråga”

Kvinnorna i kraftindustrin vill synas.
– Så sent som för tre år sedan brukade det bara vara män på scenen när branschen samlades. Nu ser det helt annorlunda ut, säger Charlotte Bergqvist, en av initiativtagarna till Kraftkvinnorna.

Charlotte BergqvistKraftkvinnorna, som är middagsvärd på årets Power Circle Summit, startade som ett informellt nätverk för tre år sedan.
– Det blev en slags underground-rörelse för att öka kvinnornas synlighet i energibranschen. Idag är vi en ideell förening med 250 medlemmar, säger Charlotte Bergqvist, som till vardags är VD på Trinda Energy i Kungsbacka.

Hon är även styrelseordförande i Power Circle och ser dess årliga summit, som i år äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm 23–24 april, som ett perfekt tillfälle att lyfta fram kvinnor i rampljuset.
– Länge var det så att kvinnorna i energibranschen, trots att många av oss gjort spännande karriärer, aldrig blev tillfrågade att medverka som talare.
– Vid en konferens i slutet av 2014 medverkade energiministern och VD:arna för de stora bolagen. Totalt ett 20-tal personer framträdde på scenen. Bara en var kvinna – och hon var dessutom sponsor.

Charlotte och ett par av hennes kvinnliga kollegor tyckte att måttet var rågat.
– Nu fick det vara nog, kände vi. När vi såg oss om bland publiken fanns där gott om kvinnor. Och det fanns teman som kvinnor kunde varit med och diskuterat.

När de konfronterade arrangören fick de svaret: ”men vi hittade inga kvinnor”.
– Sanningen var förstås att de inte letat. För att hjälpa till satte vi ihop en lista med 100 namn på kvinnor i branschen.

En tid senare samlades ett 30-tal kvinnor på en första nätverksträff.
– En omedelbar succé! Entusiasmen var stor och vi fick stöd för initiativet från olika håll, även från energiministern. Vi antog vårt namn och skapade en hemsida. Och vi blev inbjudna att tala i Almedalen 2015, berättar Charlotte.

Det blev en vändpunkt. Plötsligt ökade intresset för jämställdhetsfrågan – och sedan dess har mycket hänt. Bland annat har Kraftkvinnorna inrättat en egen gala, där man utser Årets Kraftkvinna. I år gick utmärkelsen till Pia Brantgärde Linder på ABB, som kommer till Power Circle Summit och håller ett seminarium under middagen.
– Det är viktigt att skapa förebilder, inte minst för att få tjejer att börja läsa teknik och för att få branschen att förstå att det behövs olika kompetenser. Nu syns kvinnorna lika mycket som männen på scenen. Men i styrelserum och ledningsgrupper är de fortfarande underrepresenterade, konstaterar Charlotte Bergqvist:
– Så det finns mycket kvar att göra. Energiministern Ibrahim Baylan brukar säga att jämställdheten är en överlevnadsfråga. Det håller vi med om.