Pitchtävling för innovativa energiteknikföretag

Innovationsracet är ett populärt inslag under Power Circle Summit. Inför en jury och avgörande publik presenterade de utvalda startup-företagen sina idéer och innovationer, där fyra bolag fick te emot ett pris. Den totala vinsten uppgick till 175 000 kr och fördelades genom tre vinstplaceringar, där förstapriset var 100 000 kr, andrapriset 50 000 kr och tredjepriset 25 000 kr. Prispengarna avser att gå till företagets utveckling och kommersialisering.

Innovationsracet är ett populärt inslag under Power Circle Summit. Inför en jury och avgörande publik presenterade de utvalda startup-företagen sina idéer och innovationer, där fyra bolag fick te emot ett pris. Den totala vinsten uppgick till 175 000 kr och fördelades genom tre vinstplaceringar, där förstapriset var 100 000 kr, andrapriset 50 000 kr och tredjepriset 25 000 kr. Prispengarna avser att gå till företagets utveckling och kommersialisering.

Vinnande startups

Första pris - 100 000 kr

Enjay

Andra pris - 50 000 kr

Surf Cleaner

Tredje pris - 25 000 kr

Einride

Vinnare av Kommersialiseringspriset

Mimbly

Följande fem företag gick till final

Einride

Einride är ett svenskt teknikföretag grundat 2016 av Robert Falck, Filip Lilja och Linnéa Kornehed. Einride utvecklar intelligenta transportlösningar – hållbara, kostnadseffektiva och säkra – och har rönt internationell uppmärksamhet för T-poden, den första lastbilen specifikt utformad för elektrisk framdrivning och självkörning

Eneryield

Eneryield arbetar för ett mer elektrifierat samhälle. Nya distribuerade kraftkällor samt fler uppkopplade enheter innebär en stor förändring av elnäten. Vår innovation baseras på machine learning som automatiskt kan klassificera, förutspå och analysera elkvalitet. Lösningen kan hantera stora mängder data samt utföra grundorsaks-identifiering, vilket innebär exempelvis en effektiv analys för dimensionering och flexibilitet, samt modellering av enskilda komponenters styrning och hälsa.

Enjay

Enjay har tagit fram världens första patenterade energiåtervinnare som klarar av att återvinna energin från restaurangventilationen, som man idag oftast kastar rakt ut i luften. Problemet med fett och sot har gjort det omöjligt att återvinna på ett effektivt sätt i imkanalen men vår produkt Lepido är helt okänslig för fett så vi kan hämta energin och leverera den som värme i ventilation, radiatorkrets, tappvarmvatten etc och/eller som komfortkyla med en besparing på mycket pengar och fossil CO2 för fastighetsägaren varje år.

Mimbly

Mimbly tar fram hållbara vattenlösningar, genom både hårdvara och mjukvara. Mimboxen är Mimblys första produkt som är en tilläggslösning för tvättmaskiner som återvinner upp till 90% av vattnet, återvinner energi genom att bevara värmen och fångar in alla mikroplaster som släpps från kläderna. Systemet kan kopplas på flera maskiner åt gången för att maximera den ekonomiska besparingen i tvättstugor i fastigheter, hotell eller tvätterier. Vill du spara vatten, energi och pengar i din fastighet? Kontakta oss!

SurfCleaner

SurfCleaner har en patenterad produkt som samlar in och separerar allt som flyter på vattenytan från det tunnaste oljeskimmer till tjock olja, slam och plastskräp. Tekniken bygger på gravimetrisk separation och i ett steg separeras upp till 100% av det flytande ämnet med en kapacitet på upp till 8 000 liter i timmen. SurfCleanern kan användas i sjöar och vattendrag, hamnar, reningsverk och API bassänger. Befintliga installationer finns på raffinaderier, oljehamnar, kustbevakningen, industrier och reningsverk.

Årets tema i tävlingen

Temat för årets tävling är Innovativa lösningar och affärsmodeller som kan implementeras i energisystemet med direkt effekt. De fem finalisterna har valts av en screening-jury med representation från Energimyndigheten, InnoEnergy & Ignite Sweden. Totalt anmälde sig 41 företag till årets race. De fem finalisterna som valts ut kommer även att få möjlighet att exponeras för deltagarna i Power Circle Summit. Där har de möjlighet att nätverka och knyta kontakter med investerare och industrin.

Vem vinner?

Varje bolag får göra en pitch på max 3 minuter. Vem som vinner avgörs av både en jury och genom att deltagarna på konferensen röstar. Bedömningen kommer att göras på affärspotential, unicitet, affärsmodell, skalbarhet och effekt på energiomställningen.

Årets jury

Malin Carlström

Investment Director, ABB Synerleap

Robert Andrén

Generaldirektör, Energimyndigheten

Anna Ljungbergh

Investerare

Boel Rydenå-Swartling

Investerare och medgrundare, Charge Amps

Ingvar Eriksson

Business Creation Officer, InnoEnergy Scandinavia

Frågor besvaras av:

Sasan Shaba
sasan.shaba@energimyndigheten.se
073 668 98 14

 

ignite sweden

Vinnare Innovationsrace 2018

Deltagande företag i Innovationsracet 2018

Vinnaren 2017

Deltagande företag i Innovationsracet 2017

Againity
Dunderon
Flue Gas Recovery Sweden
Greinon Engineering AB
Insplorion
Nodd AB
Ochno
Phoenix BioPower
SeaTwirl
Swedish Algae Factory